Project omschrijving

GOVAERTS RECYCLING
van afval naar topproducten

“Ontladen van producten uit een pers met robot en automatische inspectie met behulp van een camera”

Bij de oprichting van Govaerts Recycling nv in 1995 had onze klant nog helemaal geen ervaring in de recyclingsector. Ze leerden echter snel waardoor hun productie-eenheid al gauw uitgroeide tot een groot machinepark. Dankzij een mix van voortdurende vernieuwing en flink wat lef, zijn ze vandaag marktleider in de productie van duurzame producten in gerecycled plastic.

Initieel werden de meeste producten manueel gehandeld. Zowel het manipuleren van de producten als het inspecteren ervan, werden uitgevoerd door operatoren. Per product is er een vrij lange cyclustijd. Deze wordt bepaald door het proces en moet dus ook gerespecteerd worden.
Het resultaat ervan is dat operatoren niet zo efficiënt konden worden ingezet. Bijkomend is het zo dat de te handelen producten zwaar zijn, wat niet bevorderlijk was voor de ergonomie van de mensen.

De kwaliteit van de producten werd visueel door medewerkers van Govaerts Recycling gedaan.
Het was niet alleen complex om alle kleine details te zien, maar bijkomend was het ook afhankelijk van wie de controle deed en op welk moment.

Om deze uitdagingen op te lossen hebben we volgende acties genomen:

  • De verschillende handelingen, uitgevoerd door de operatoren van Govaerts Recycling, zijn duidelijk in kaart gebracht.
  • Alle te handelen producten zijn in een volledig overzicht gegoten.
  • Op basis van bovenstaande analyses is er een concept uitgewerkt waaruit het exacte type en de positie van de robot duidelijk werd.
  • Met behulp van diezelfde analyses werd er een dynamisch instelbare grijper ontworpen.
  • Een oplossing voor de kwaliteitscontrole van de producten hebben we gerealiseerd door toepassing van een visiecamera van het merk Cognex.
  • Het geheel werd geïntegreerd in de reeds bestaande installatie. We zijn erin geslaagd een naadloos geheel te vormen.

Door deze robotisering geniet Govaplast Recycling nu van volgende voordelen:

  • Het resultaat voor onze klant is dat er een autonomie is gecreëerd van 5 minuten naar 125 minuten, wat uiteraard een enorme winst heeft opgeleverd.
  • Een tweede groot voordeel is dat er nu een continue kwaliteitsbewaking is en dit niet meer mensafhankelijk is.
  • De medewerkers van Govaerts recycling kunnen nu efficiënter worden ingezet en de ergonomie is een heel stuk verbeterd.

PROJECTFOTO’S