Robotica als oplossing voor meer veiligheid op de werkvloer

De veiligheid binnen jouw bedrijf hangt af van drie factoren: mens, organisatie en technologie. Alleen als je deze perfect op elkaar afstemt, kunnen je bedrijfsprocessen optimaal functioneren en neemt de betrouwbaarheid en veiligheid op de werkvloer toe.

Jouw medewerkers kan je tot op een hoog niveau opleiden om zo veilig en efficiënt mogelijk aan de slag te gaan. Wat de technologie in je bedrijf betreft, gaan de mogelijkheden echter veel verder. Dankzij robotisering verlicht je niet alleen het werk van je medewerkers, je vermijdt ook mogelijks gevaarlijke situaties. 

Veiligheid eerst

Tijdens de derde industriële revolutie ging alle aandacht naar massaproductie. Zoveel mogelijk produceren in zo weinig mogelijk tijd. Daarbij durfde men de veiligheid van de productiemedewerkers weleens uit het oog verliezen. Dankzij de huidige stand van robotisering en automatisering vallen efficiëntie en veiligheid gelukkig wél te rijmen.

 

Machines, robots en cobots nemen bepaalde gevaarlijke taken uit de handen van operatoren. Eventuele nieuw geïntroduceerde veiligheidsrisico’s smoren we in de kiem door een feilloze integratie waarbij machineveiligheid, automatisering en robotica hand in hand gaan.

Hele productielijn onder de loep

Daarnaast is het belangrijk om een risicobeoordeling van de gehele productielijn uit te voeren. Deze richt de aandacht bijvoorbeeld evenzeer naar bepaalde componenten die aan vervanging toe zijn, of aanpassingen in het hekkenwerk rondom de robots. Volgens de Arbeidsmiddelenrichtlijn is een werkgever trouwens verplicht om voor alle gebruikte arbeidsmiddelen een bepaald minimumniveau van veiligheid te bereiken en eventuele aanpassingen uit te voeren volgend op een risicoanalyse.  

Robot of cobot?

Zowel bij het gebruik van cobots als robots voorzien we een omkadering die de veiligheid van jouw medewerkers maximaliseert. Jouw operatoren passen hun werkwijze bovendien aan naargelang het gebruikte systeem

Cobot: ontworpen om samen te werken met de mens

Ten opzichte van de welbekende industriële robots zijn cobots heel wat compacter, met een kleinere draagkracht en reikwijdte. Een cobot haal je echter niet zomaar uit een rek met ‘plug and play’ robots. Net zoals bij een industriële robot, gaat er aan de plaatsing van een cobot een uitgebreid ontwikkelingsproces vooraf. Je moet het verloop van de verschillende taken evengoed nauwgezet in kaart brengen en de cobot uitrusten met de juiste tools.

 

Na het ontwikkelingsproces kan je een cobot doorgaans flexibeler inzetten en eenvoudiger herprogrammeren dan een robot. Terwijl een industriële robot zijn taken uitvoert met minimale begeleiding van de operator, is een cobot gemaakt om in een gemeenschappelijke werkomgeving samen te werken met een medewerker. In het geval van een cobot is er dus geen sprake van veiligheidshekken.

Robot: krachtpatser voor groter volumes

Doorgaans zijn industriële robots groot, immobiel en uitermate geschikt om op korte tijd grote hoeveelheden te produceren. Terwijl deze robots moeilijker te verplaatsen zijn, zorgt een goed ontwerp ervoor dat je ze wel voor een dynamische productie kan inzetten. Met hun gebrek aan kracht- en koppelsensoren zijn ze niet specifiek ontwikkeld om nauw samen te werken met een mens. Om de veiligheid van je medewerkers te garanderen, opereert de industriële robot in een gekooide werkcel of worden veiligheidsgordijnen of -scanners voorzien.

Wil je naast veiligheid ook de andere voordelen van robotica en automatisering leren kennen?